SACRO

SACRO är en sektion inom Sjövalla FK, namnet står för Sjövallas ACRObater. Vår verksamhet är inom gymnastikgrenen Trampolin.

Vad är trampolin?

Trampolin är sedan år 2000 en Olympisk gren. Redskapet är en stor studsmatta och när man tävlar gäller det för gymnasten att utföra så stilrena, höga, kontrollerade hopp och svåra övningar som möjligt på den ca 3 x 5 meter stora trampolinen. Detta ställer höga krav på styrka, smidighet och koordination. Varje serie består av 10 olika övningar (hopp) som måste utföras efter varandra (utan mellanstopp) så nära mitten på trampolinen som möjligt.
Man kan även tävla i något som kallas synkron. Här utför två gymnaster exakt samma övningar på var sin trampolin så samtidigt som möjligt.

Vad är DMT?

DMT står för Dubbel Mini Trampolin och har stora likheter med en ”vanlig” trampett. Gymnasten springer fram till redskapet och landar i en landningsmatta. Den stora skillnaden är att i DMT utför gymnasten två övningar från två olika ”trampolinzoner” istället för en.

Skador?

Skador är relativt sällsynta i trampolin med de förekommer emellanåt som i alla andra sporter. Värt att påpeka är dock att man som nybörjare kan känna att man i början får lite ont i ryggen. Detta beror på att ryggens muskler är ovana vid att kompensera för den belastning som uppstår när man hoppar. Musklerna byggs upp, som alltid när man tränar, och problemet försvinner av sig själv.

Läs mer?

Trampolin och DMT – Svenska Gymnastikförbundet